Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Σύγχυση και βλακεία

Έδειχνε το Arte τα παιδιά στο Μεξικό που κυνηγάνε κροταλίες για το δέρμα τους, ξυπόλητα... Κι ο συνειρμός λέει πως η χώρα τους είναι μέσα στις 3-4 πιο παραγωγικές σε πετρέλαιο παγκόσμια... Αυτή τη μοίρα ελέω ΓΑΠ και λοιπών ακολουθήσαμε κι εμείς οι ωραίοι παλαβοί ως Έλληνες... Και τελευταία ενώ ψάχναμε πυρετωδώς ως χώρα ζαλισμένη απ’ την κρίση, τον αρχαίο τον μεγιστοτεράστιο στην Αμφίπολη μπας και μας σώσει, μας προέκυψε στα νότια τάφος λακκοειδής  αρχαίου πολεμιστή στην Πύλο, που ήταν σαν χαμένος θησαυρός σε παραμύθια. Στην Πύλο του γερο Νέστορα του σοφού που θυσίαζε ακριβώς 9 x 9 = 81 ταύρους στον Ήλιο και στον Ποσειδώνα γιατί εκείνος μάλλον ήξερε τι έκανε, αλλά εμείς ακόμη το ψάχνουμε. Τάφος γεμάτος κτερίσματα χρυσού, ελεφαντόδοντου και πολύτιμων λίθων, ηλικίας 1500 π.Χ. ετών. Και δεν είναι τόσο το πολύτιμο των υλικών που πήρε μαζί του- αντί ενός τάλαντου - ο μπαγάσας ο πολέμαρχος, αλλά η τεχνοτροπία που δείχνει πως εκείνη την Μινωική και Μυκηναϊκή (συνάμα πλέον) εποχή γνώριζαν περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα νομίζαμε και διδασκόμασταν στα σχολειά μας.
Βέβαια κι εδώ η φαντασία οργιάζει και τα εψιλονιακά σενάρια πουλάνε. Αυτά πουλάνε ακόμη και για τον υπό έρευνα - από δύτες - νέο υπερυπολογιστή λέει των Αντικυθήρων, που θα είναι …εφταπήρυνος με Linux Gr και τέτοια τεχνοτρονικά κόλπα αλήστου επιστημονοβλακείας.
Σαν τους πέντε τρομοκράταρους του νιοστού - απ’ τις πολλές ομάδες - γράμματος Έψιλον, που πήγαν σαν αγράμματοι να ανατινάξουν κτίρια και αγάλματα σε Καλαμάτα και Σπάρτη με …βαρελότα εορτών. Είναι μια κάποια εξέλιξις απ’ τα γκαζάκια και τις μολότωφ ok . Προφανώς θα νόμιζαν πως ήρθε η Λαμπρή καθότι τα ψυχρόνοα είδη πέφτουν νωρίς σε χειμέρια νάρκη ή θα έλαβαν κβαντισμένο μήνυμα με smart από αποικία στον πλανήτη Μ του Λαγώου. Μ όπως λέμε  έμμμ τι παθαίνει κανείς αν πέσει θύμα σύγχυσης και βλακείας ταυτόχρονα.
Συμπέρασμα είναι πως η βλακεία σκοτώνει και είναι άκρως επικίνδυνη. 
Άρα θα πρέπει και να νομοθετηθεί ο 40φν νόμος ή διάταγμα στην πολυνομική μας χώρα κατά της βλακείας. Η σύγχυση δεν αποφεύγεται δυστυχώς, γιατί πηγάζει και προκαλείται από την ίδια την πολιτεία μας και κατ’ επέκταση από εμάς τους ίδιους που την συστήνουμε. Ίσως κάποτε πριν την ψηφιακή κάλπη να είναι απαραίτητος και ένας μετρητής ηλιθιότητας που θα σου λέει stop here καθότι αγγλίζουμε άπαντες και να σε παραπέμπει να ασχοληθείς με λάχανα και ζαρζαβατικά που είναι και μόδα της εποχής... Όχι πως εκεί τη γλιτώνεις βέβαια, απλά γίνεσαι αναλώσιμος. Γιατί κάποτε ο μπαρμπα Θωμάς πήγαινε άνετος κι ωραίος στον κήπο του και σήμερα θέλει ...στολή χημικού πολέμου, καθότι η νέα ΙΤΤΑ  που ψήφισε η Γιουρόπα θα επιβάλλει οσονούπω λαχανικά με dna εντόμων και ζωυφίων όπως του σκορπιού για να παράγεται γυαλιστερή και ανθεκτική η ντομάτα μας και σπόρους υβρίδια, απαγορεύοντας όσα ελεύθερα ξέραμε να κάνουμε στην ελληνική και ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Αν όμως πεις κουβέντα για τη Mosanto και τον codex alimentarius νομίζει ο άλλος ότι του λες για τον κώδικα Ντα Βίντσι και σε κατατάσσει στους ψεκασμένους και στην υποκατηγορία των βαρεμένων. Βαρεμένων στο δόξα πατρί απ΄ την κρίση ή την – με άλφα στερητικό -στέρηση πάσης χαλάρωσης νου τε και σώματι, ως εννοείται ευκόλως. 

Γενικά είναι τόσα πολλά τα φαινόμενα των απελπισμένων, των ψεκασμένων και των εψιλονιασμένων, που αν έχεις το χούγι του ψαχτιάρη, του εξερευνητή παντός …τοπίου και τόπου, σου είναι απαγορευτικό να μιλήσεις για οτιδήποτε πραγματικό, σοβαρό και ψιλοτεκμηριωμένο. Είτε επειδή δεν θα έχει ακουστεί στην πρωϊνή ζώνη της τηλεόρασης από δημοσιοφίρμες επιπέδου Κούλας και γραβατοαμφίεσης κατακαλόκαιρα που πιστεύει ο λαός, είτε επειδή μπορεί να κατηγορηθείς για διασπορά ψευδών σεναριοειδήσεων από την δημοκρατική κι ελεύθερη του λόγου ...ευρωελληνική δημοκρατορία μας. 
Με δυο λόγια είμαστε στην κοσμάρα μας αδερφέ, σύντροφε και πατριώτη, την οποία μας φόρτωσε η αιώνια γερμανοτραπεζοσωτήρια κρίση και όχι μόνον δεν ακούμε και δεν ξέρουμε τι γίνεται έξω από τη χώρα, αλλά βαδίζουμε προς παλλαϊκή παράκρουση φοροφοβίας κι ευρωλιγούρας τέτοια, που θα μας οδηγήσει σε καμιά ομαδική και πανεθνική αυθυποβολή φανταστικών σεναρίων, ώστε να αγκαλιάζουμε σε λίγο καιρό τα πακιστανικά κι αφγανικά κύματα επήλυδων, σαν αδέρφια μας που ήρθαν απ’ τα ξένα να μας συμπαρασταθούν στην κρίση και τον οδυρμό υπό την σκέπη του Αλλάχαχ... 
Αχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες έλεγε ο Τζιμάκος κάποτε. Αύριο θα λέμε αχ ελπίδα εσύ μας μάρανες, αν ξυπνάμε ακούγοντας Αλλάχ αλμπάρ και κάνουμε μετάφραση στα αγγλικά που θα καταλαβαίνουμε, γονατίζοντας με τη μούρη στο πάτωμα εφτάκις ημερησίως, καθότι οι κουλτούρες αλληλεπιδρούν τα μάλα σε καιρούς κρίσης και Δευτέρας ...Απουσίας.

Κάτι δεν πάει καλά. Η σύγχυση τείνει να γίνει πανεθνικό φαινόμενο τώρα που οι δεξιοί έγιναν αριστεροί και τούμπαλιν αχταρμηδόν. Τόσο που μπορεί αύριο να περιμένουμε όλοι στα μπαλκόνια τους Έψιλον να έρθουν να μας σώσουν απ΄ τους ντόπιους και ξένους σωτήρες μας. Τώρα αν δεν είναι Έψιλον και είναι Χι, τότε θα πάρουμε στη μάπα μια ολική διαγραφή ως οι άχρηστοι των αχρήστων και θα πάμε για ύπνο ιστορικό και μόνιμο… 

Κι όλα αυτά γιατί πεντέξι χρόνια και κάτι δε μπορούμε να λύσουμε μια οικονομική κρίση που μας βουλιάζει συνεχώς όσο κυλάει ο χρόνος. Με τσαγανό κι απλή αριθμητική. Γιατί σα λαός δεν έχουμε τη διαύγεια και τη θέληση της σύμπνοιας και της πανεθνικής αντίδρασης για το συμφέρον της χώρας και όχι για το τομάρι μας που αναπαύεται ψιλοβολεμένο στον καναπέ του, μέχρι να δει και τους τοίχους του δικού του σπιτιού να γκρεμίζονται, όπως του γείτονα ή του συμπατριώτη που κάνει πως δεν είδε ή δεν κατάλαβε.  
Γιατί παρά τις προσπάθειες και τα θέλω του λαού, η Ευρώπη επιμένει στα προτεσταντικά της κολλήματα, που λένε πως θα έρθει δήθεν η ανάπτυξη, όταν σου έχουν υποβαθμίσει την οικονομία τόσες φορές, όσες δείχνει η μετοχή της ΕΤΕ που από τα 73 ευρώ που ήταν κανονικά κάποτε, σήμερα είναι στα 0,73… Ο υπολογισμός είναι εύκολος και ασφαλής χωρίς οικονομικές γνώσεις κι ανούσιες φλυαρίες, για όσους ξέρουν πως η εικόνα του ΧΑ είναι ο καθρέφτης της εθνικής οικονομίας που δε λαθεύει ποτέ. Έχουν ακόμη το θράσος να λένε οι εταίροι και δανειστές μας για ανάπτυξη, όταν ζούμε με τέτοιες ασφυκτικές φορολογικές και εργασιακές συνθήκες την τρίτη εντός ευρωζώνης ελεγχόμενη χρεοκοπία που τεκμαίρεται το 2010 με το ΔΝΤ, το 2012 με το PSI και το 2015 με τα capital controls...

Εξ ου και η πανεθνική σύγχυση. Που τείνει να μας στρέψει στην διαθρησκευτική αναζήτηση του ''θείου'',  τώρα που στη γειτονιά μας θα ευδοκιμούν όλα τα φρούτα. Από νεοεποχίτες και βουδιστές, μέχρι σουνιτοτζιχάντ και κρισναμούτρι και …καμασούτρα. Εκεί να δεις σύγχυση.     
Και η σύγχυση είναι το απευκταίο - παθολογικό πλέον - στάδιο του μίγματος αγανάκτησης, απελπισίας, βλακείας και ελαφρότητας. Και είναι άκρως επικίνδυνο… 
Τόσο, όσο ο δούρειος ίππος που χρησιμοποιήσαμε κάποτε για να αλώσουμε εμείς οι Δαναοί την Τροία. Να όμως που κανείς δε φοβάται τους Δαναούς σήμερα. Δεν τους λογαριάζει καν σαν να μην υπάρχουν... 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου