Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Παράλληλα Σύμπαντα

Και τελικά υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα λένε οι επιστήμονες, που αλληλεπιδρούν μάλιστα με τον κόσμο μας. Γι αυτό τσιμουδιά. Δίπλα σας μπορεί να βόσκουν δεινόσαυροι...
 
Η πλέον ριζοσπαστική θεωρία της κβαντομηχανικής υποστηρίζει πως υπάρχουν (άπειρα) παράλληλα σύμπαντα και μάλιστα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, κάτι που σύντομα θα τεκμηριωθεί με επιστημονικά πειράματα. Πρόσφατα, ο αυστραλός καθηγητής φυσικής Wiseman και η ομάδα του δημοσίευσαν έρευνα στο Physical Review, σύμφωνα με την οποία τα σύμπαντα είναι πολλαπλά και βρίσκονται σε άμεση σχέση μεταξύ τους. Κάθε σύμπαν ως 'μήτρα' για νέα σύμπαντα υποδιαιρείται σε μια 'δέσμη συμπάντων' κάθε φορά που γίνεται μια μέτρηση μιας διάστασης ( χώρου ή χρόνου ). Έτσι σε αυτό το πολυσύμπαν ( multiverse που δημιουργείται ανά τομή / μονάδα μέτρησης ) υλοποιούνται όλα τα πιθανά σενάρια σε κάποιους από αυτούς τους νέους κόσμους.

Συνοπτικά η νέα θεωρία αναφέρει πως :
α) ενώ ζούμε πολλαπλά, αντιλαμβανόμαστε πως ζούμε σε έναν μόνο από τους άπειρους κόσμους που υπάρχουν, κάποιοι από τους οποίους είναι πανομοιότυποι με τον δικό μας. Οι περισσότεροι είναι εντελώς διαφορετικοί.
β) όλοι οι αναφερόμενοι κόσμοι είναι εξίσου πραγματικοί που υπάρχουν συνεχώς μέσα στο χρόνο, αλλά ο καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
γ) από την απώθηση μεταξύ κοντινών και πανομοιότυπων κόσμων προκαλούνται κβαντικά φαινόμενα που εν τέλει κάνουν τους αρχικά όμοιους κόσμους να διαφοροποιούνται. Όλα τα κβαντικά φαινόμενα προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από την αλληλεπίδραση μεταξύ των κόσμων...

Το σημαντικό της νέας έρευνας είναι πως περιλαμβάνει υποθέσεις για πειραματική ανίχνευση και άρα τεκμηρίωση της ύπαρξης άλλων συμπάντων. Κάποιες από αυτές θα υλοποιηθούν στο CERN που ήδη έχει εντοπίσει το μποζόνιο του Χίγκς γνωστό και σαν 'σωματίδιο του Θεού' (υπερσυμμετρικό και αόρατο σωματίδιο) και πρόσφατα τα βαρυτικά κύματα.
Πράγματι ένας μόνο κόσμος θα αφορούσε μόνο τη νευτώνεια μηχανική, ενώ η κβαντική μηχανική έχει νόημα μόνο με την ύπαρξη ενός τεράστιου ή άπειρου αριθμού κόσμων. Κάτι ενδιάμεσο θα αφορούσε κάτι πεπερασμένο και άρα μια ενδιάμεση μηχανική θεωρία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέρα από την αξία της για τη θεωρητική φυσική, η νέα θεωρία αν και όταν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με χημικές αντιδράσεις, άρα και με τη δράση διαφόρων φαρμάκων, όπως και με την περαιτέρω αξιοποίηση των κβαντικών φαινομένων στη ζωή μας. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται και ένα νέο μαθηματικό πεδίο ανακαλύψεων που θα τα υποστηρίζει.
Στα παραπάνω συμφωνεί και ο καθηγητής φυσικής του CERN κος Νανόπουλος, στη βάση των θεωριών της υπερσυμμετρίας ( SUSY) και των υπερχορδών, βάση των οποίων πέρα από τις τέσσερις αντιληπτές διαστάσεις (χώρου = μήκος, πλάτος, ύψος και χρόνου) υπάρχουν συμπερασματικά ακόμη έξι ή επτά που τις συνοδεύουν χωρίς ακόμη να γίνονται αντιληπτές. Ζούμε σε 10 διαστάσεις και δεν το αντιλαμβανόμαστε ακόμη. Σε ένα πολυσύμπαν, το καθένα θα έχει δικούς του νόμους, είτε διαφορετικούς, είτε παρόμοιους με το δικό μας, με κοινό παρανομαστή τη βαρύτητα.
Αυτό το 'αείγνητο' των συμπάντων, με κόσμους άπειρους ή φρακταλοειδείς φυσαλίδες της πραγματικότητας, καταργεί την έννοια της αρχής και του τέλους του χρόνου
http://kamararc.blogspot.com/2012/12/blog-post_8763.html 
- Μηδέ Εν Άπειρο
http://kamararc.blogspot.gr/2011/10/blog-post_25.html 
- Χρόνος και Πραγματικότητα
Το εξωφρενικό είναι πως Aν ο μηχανισμός γίνει κατανοητός, τότε θεωρητικά - και μόνον - ένα σύμπαν θα μπορεί να δημιουργηθεί 'τεχνικά'...
Στη διάσταση του χρόνου που αφορά τη θεωρία, δεν αποκλείεται το σύμπαν που ζούμε τώρα, να δημιουργηθεί ξανά ακριβώς το ίδιο στο μέλλον, ενώ το τωρινό σύμπαν μας θα μπορούσε να είναι το νιοστό από το παρελθόν, να έχει δηλαδή ήδη προϋπάρξει πολλές φορές…
  
Σαφώς είναι νωρίς για να επιβεβαιωθούν πλήρως τέτοιες υποθέσεις, όμως αποτελούν λογικές συνέπειες της ευρύτερης θεωρίας του πολυσύμπαντος που προϋπάρχει και που θα έπρεπε η Επιστήμη να ακολουθήσει και να διερευνήσει.
Ήδη στο δικό μας σύμπαν οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. Είναι ανοικτό ως  διαστελλόμενο και άρα 'αθάνατο' - χωρίς να αποκλείεται μια μετάβασή του σε ένα άλλο σύμπαν.
Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε έναν Νέο Διαφωτισμό που ανοίγει νέους δρόμους για την Ανθρωπότητα, η οποία πέρα από τα φυσικά όρια δυνατοτήτων, μπορεί πλέον να υποστηρίζεται και από την τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο Γνώσης και επεξεργασίας της, έτσι ώστε να φτάσει νωρίτερα σε ένα προηγμένο επίπεδο πλανητικού πολιτισμού, που πλέον θα ατενίζει φιλόδοξα τον αστρικό ορίζοντα εκεί έξω…http://kamararc.blogspot.gr/2012/12/2012.html 
- η Επόμενη Ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου