Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

E-shopping ?

E-shopping είναι μια φόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν απευθείας προϊόντα και υπηρεσίες από το Internet χωρίς μεσολαβητικές υπηρεσίες.
 
Τρεις είναι οι κατηγορίες συναλλαγής :
1.Business to customer B2C επιχείρηση σε πελάτη
2.Business to business B2B επιχείρηση σε επιχείρηση και
3.Person to person P2P πρόσωπο σε πρόσωπο

 
Τρόποι συναλλαγής είναι είτε παραγγελία αγαθών και υπηρεσιών (καλάθι), είτε downloading δεδομένων. Με το δεύτερο τρόπο κάθε χρήστης του net είναι καθημερινά πελάτης του διαδικτύου με το απλό άνοιγμα μιας σελίδας.

 
Οι τρόποι πληρωμής είναι πολλοί : 
·    Billing to mobile phones
·    Cas on delivery 
·    Check
·    Debit card
·    Direct debit in some countries
·    Electronic money in many types
·    Gift cards
·    Postal money order
·    Invoice

 
Από τους παραπάνω για ηλεκτρονικές αγορές σε χώρες όπως η Ελλάδα θα πρότεινα cash on delivery (αντικαταβολή) κυρίως σε άπειρους χρήστες – πελάτες.
Αυτό γιατί η διαδικτυακή αγορά που αποτιμάται σε κάποια τρις συμφέροντα παγκοσμίως, επειδή είναι και λογισμικά και νομικά ευάλωτη στα περισσότερα σημεία του κόσμου, έχει ανεπτυγμένα λογισμικά που μπορούν να προκαλέσουν οτιδήποτε στον ανυποψίαστο χρήστη – πελάτη με αθωότερο την υποκλοπή δεδομένων του υπολογιστή του για κάθε χρήση.
Δεν είναι μόνο τα συνήθη junk emails που δεν πρέπει καν να ανοίγει κανείς, αλλά spam και Trojans λογισμικά που κατεβαίνουν αθέατα πίσω από αθώες κινήσεις και το λιγότερο που προκαλούν είναι μεταφορά των δεδομένων σας σε servers δεδομένων σε τρίτες χώρες για παραεμπορική ή κοινά εγκληματική εκμετάλλευση.
Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά διοχετεύονται μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως και το Facebook  λόγω του υποβάθρου τεράστιας διασποράς by clicking.

 
Σε κάθε περίπτωση χρήστης που δεν χρησιμοποιεί αυθεντικά λογισμικά υψηλής on line προστασίας (πχ McaFee) σε συνδυασμό με προγράμματα εποπτείας του υπολογιστή και δεν έχει τη σχετική εμπειρία, καλό είναι να ξέρει πως πλοηγείται σε έναν virtual κόσμο μένοντας ανοιχτός σε χιλιάδες επιθέσεις καθόλου αθώες και το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι :

 
Να μην πλοηγείται σε σελίδες ανασφαλούς ή ύποπτου εμπορικού περιεχομένου.
Να μη δίνει δεδομένα του γενικά στο internet ειδικά αυτά που νομικά χαρακτηρίζονται ευαίσθητα ή άλλα οικονομικής φύσεως.
Να μην αποφαίνεται σε ερωτήματα σελίδων ούτε με απλό like εάν δεν υπάρχει λόγος.
Να χρησιμοποιεί nick name, ασφαλή IP και ενδιάμεσα εικονικά mail εάν πρόκειται να συμμετέχει με επιφύλαξη σε δημόσιους διαλόγους ή portals.
Όποιος βέβαια κινείται μέσα στα νομικά όρια ή απλά θέλει να κινείται ελεύθερα μπορεί να επικοινωνεί και να συναλλάσσεται επώνυμα as I do μένοντας ανοιχτός στις προκλήσεις και γιατί όχι στις περιπέτειες…

 
Παρά τα παραπάνω καταρχήν απογοητευτικά – πλην απαραίτητα – ο μέσος έμπειρος χρήστης μπορεί και πρέπει να οδηγηθεί στο e-shopping γιατί παρά τους λύκους που κρύβει είναι η αναδυόμενη σημερινή και αυριανή Αγορά που σαφέστατα συμφέρει λόγω της ευρύτητας των αγαθών, της δυνατότητας σύγκρισης και επιλογής και της άνετης και άμεσης συναλλαγής.

 
Μια παράλληλη, μικρότερη μεν πλην επιλεκτική και ασφαλής αγορά είναι αυτή που προσφέρουν sites και blogs ειδικά όταν τα προϊόντα τους απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά της χώρας τους και διαθέτουν μέθοδο πληρωμής με αντικαταβολή κατά την παραλαβή του courier.
Στο παρόν blog φιλοξενείται κυρίως η συνεργασία με το Tales of Taste που αφορά σε επιλεγμένα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με ονομασία προέλευσης και που απαντά στις σύγχρονες καινοτόμες ανάγκες προβολής και προώθησης της ελληνικής οικονομίας.
Η πλοήγηση είναι ασφαλής καθότι δεν προσθέτει οτιδήποτε πέραν του απαραίτητου cookie και οι επιλογές συναλλαγής αρκετές για κάθε επίπεδο εμπειρίας και ασφάλειας.
E-shopping λοιπόν ναι, αλλά με επιλεκτικό και κυρίως ασφαλή τρόπο.  
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου