Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Σεισμοί


Κεφαλλονιά Φλεβάρης 2014. Respect.
Η καρδιά κι ο λογισμός της Ελλάδας εκεί. Αλλά…
σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς ανέσυρε η μπλογκόσφαιρα που διψάει για θέαση. ''Ήχησε η έβδομη σάλπιγγα'' λέει ο άλλος ο ...αποκαλυπτικός ''και σεισμός μέγας θα διαρρήξει τη…Βαβυλώνα''! 
Ok, αλλά πέφτει τόσο μακριά η Βαβυλώνα που δε θα ταραχτεί ο καφές μας. 
Άσε που είναι βομβαρδισμένα και τα ερείπιά της οπότε δε φοβάται τίποτα.
Πιθανότερο είναι στην ελληνική χερσόνησο να εκραγεί ένα από τα 39 ηφαίστειά της, παρά να γίνει σεισμός μέγας των 9 Ρίχτερ που έγραψε η Le Mondue σε μια λίστα πιθανοτήτων για 20 σεισμογενείς χώρες.
Είναι σα να λες πως στο Λονδίνο θα ψιλοβρέξει εντός τετραετίας και οι φοβέμποροι το ανάρτησαν ως ανακάλυψη του τροχού.
Μη φοβάστε όμως γιατί ο σεισμός μπορεί να προκαλέσει ηφαιστειογένεση ενώ το αντίθετο ποτέ και στην Ελλάδα τα 3 ενεργά ηφαίστεια παρακολουθούνται με σύγχρονο εξοπλισμό και προειδοποιούν έγκαιρα…(παρότι διατηρώ επιφυλάξεις για την Καλλίστη νήσο).
Ιστορικά ο μεγαλύτερος σεισμός 8,1 Ρίχτερ έγινε στις 21 Ιουλίου 365μΧ στα Φαλάσαρνα της ΝΔ Κρήτης σηκώνοντας τη στεριά 10 μέτρα και προκαλώντας τσουνάμι που μόνο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έπνιξε πάνω από 5.000 κόσμο λένε οι πηγές…
Μέγεθος που ανταγωνίζεται την ...Καλντέρα της ...Καλλίστης νήσου που το 1600πΧ (λένε, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έγινε πολύ παλιότερα) σκοτείνιασε τη Γη και έριξε 3 βαθμούς C τη θερμοκρασία.
Οκ 8,1 στα Φαλάσαρνα γιατί βρίσκεται στο τόξο που ορίζουν η ευρασιατική με την αφρικανική πλάκα και όταν πιέζονται ή …ερωτοτροπούν με σεισμούς ή παράγουν υδρογονάθρακες.
Αυτά συμβαίνουν κάθε 10-15 χιλιάδες χρόνια λέει η στατιστική καταγραφή οπότε ο μόνος κίνδυνος σήμερα είναι να χαθεί κανά γεωτρύπανο πετρελαίου στα βάραθρα της Μεσογείου. 

Respect και πάλι στην Κεφαλονιά που αγωνίζεται και χρειάζεται τη βοήθεια όλης της Ελλάδας για να ξαναστηθεί στα πόδια της.
Αλλά οι πολλοί μικροί και μεσαίοι σεισμοί εξανεμίζουν το ενδεχόμενο ενός μεγασεισμού.
Άσε που στατιστικά προτιμούν τα καλοκαίρια!
Άρα ο μόνος προβλέψιμος σεισμός στο άμεσο μέλλον είναι να γίνει ο Κασιδιάρης Δήμαρχος και ο Τσίπρας Πρωθυπουργός.
Να χαλαρώσουμε λίγο από την Τρόϊκα για να διευθετήσουμε καναδυό εθνικά σεισμογενή ρήγματα όπως το ΑνανοΚυπριακό και το ΣκοπιαΜακεδονικό.
Γιατί η γεωγραφία ανατολικά μας αλλάζει άρδην και μεις δεν μένουμε ανεπηρέαστοι.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου