Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ο Γαλαξίας μας

Ο Γαλαξίας στον οποίο ανήκουμε αναφέρεται με κεφαλαίο 'Γ' καθότι ανώνυμος για να ξεχωρίζει απο τους άλλους γαλαξίες.
Στα αγγλικά είναι γνωστός σα Milky Way και στις παρυφές του εμπεριέχει και το δικό μας ηλιακό σύστημα και είναι αυτός ο λόγος που λόγω της θέσης μας τον βλέπουμε σαν μια λευκή λωρίδα στον ουρανό.
Η περιφερειακή ζώνη στην οποία ανήκει και το δικό μας ηλιακό σύστημα είναι η γαλαξιακή ‘’κατοικήσιμη ζώνη’’.

Βασικά είναι σπειροειδής της τοπική ομάδας γαλαξιών με 400 περίπου δισεκατομμύρια αστέρες.
Είναι δεύτερος σε μέγεθος στην τοπική ομάδα γαλαξιών με πρώτο το γαλαξία της Ανδρομέδας (1 τρις αστέρες).

Παρά τη φωτεινότητα του κέντρου του είναι δύσκολο σε μας να το δούμε, λόγω των νεφελωμάτων και τω σκοτεινών περιοχών που μας αποκόπτουν την ορατότητα.

Εκτείνεται από τον αστερισμό Κασσιόπη μέχρι τον Νότιο Σταυρό και η θέση μας είναι εκλειπτική ως προς το επίπεδό του.

Στο κέντρο του είναι ο αστερισμός του Τοξότη και διατρέχει δυτικά από το Σκορπιό έως τον Οφιούχο.
Από τον πυρήνα του εκφύονται δύο κύριοι βραχίονες ( Περσέας – Κένταυρος) και έχει διάμετρο 400.000 έτη φωτός και πάχος 1.000 έτη φωτός!

Για να  αντιληφθούμε το μέγεθος  σημειώνουμε πως αν ο γαλαξίας μας είχε διάμετρο 130 χιλιόμετρα το δικό μας ηλιακό σύστημα θα είχε μόνο 2 χιλιοστά!

Στο κέντρο του και στο σύμπλεγμα Τοξότης έχει εντοπισθεί μεγάλη μάζα ραδιοεκπομπής με υποψίες ότι αποτελεί μαύρη τρύπα.

Στην περιφέρειά του έχει γαλαξιακή άλω (απ’ όπου δημιουργούνται νέοι αστέρες ) και αστρικά σμήνη με μικρότερη βέβαια αναλογία από την άλω της σκοτεινής του ύλης που συγκεντρώνεται περισσότερο προς το κέντρο του.

Η ταχύτητα με την οποία το ηλιακό μας σύστημα κινείται στο γαλαξία είναι 217 Km/sec!

Η τοπική ομάδα γαλαξιών με μεγαλύτερους της Ανδρομέδας και τον δικό μας ανήκουν στο Υπερσμήνος γαλαξιών της Παρθένου.
Νάνοι γαλαξίες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον δικό μας.

Η ηλικία του εκτιμάται γύρω στα 13,6 δις χρόνια διάρκεια που είναι κοντά στην ηλικία του Σύμπαντος.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας μας πλησιάζει με 300Km/sec και εκτιμάται ότι θα συγχωνευτεί με τον δικό μας σε 4 δις χρόνια και σε διαδικασία συγχώνευσης 1 δις χρόνια.

Παραθέτουμε τα παραπάνω μεγέθη για να κατανοήσουμε πως ακόμη και ο γαλαξίας μας ο οποίος είναι σταγόνα στον άπειρο συμπαντικό κόσμο είναι τεράστιος για να ανιχνευτεί, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα δεν έχουμε εξερευνήσει πλήρως ούτε το ηλιακό μας σύστημα.

Οι αστρονόμοι από στοιχεία ερευνών έχουν την εκτίμηση ότι το 23 τοις εκατό των άστρων σαν τον ήλιο μας στον γαλαξία μας φιλοξενούν ακόμη μικρότερους πλανήτες, η σαν μεγέθους της Γης ,που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι.

Τα στοιχεία μας λένε ότι ο γαλαξίας μας, με περίπου 400 δισεκατομμύρια άστρα,  έχει τουλάχιστον 46 δισεκατομμύρια πλανήτες μεγέθους σαν της Γης και αρκετούς από αυτούς τους  πλανήτες  περιστρέφονται γύρω από από τα αστέρια τους στη κατοικήσιμη ζώνη.

Τα παραπάνω στην ‘’τεράστια’’ σμικρότητα του γαλαξία μας αποδεικνύουν πως όσοι δεν αποδέχονται την ύπαρξη ζωής έξω από τη Γη σήμερα, είναι τουλάχιστον άσχετοι με βασικές αστρονομικές γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου