Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Χάος και Απροσδιοριστία



Οι μεγάλες επιστημονικές επαναστάσεις στον αιώνα που πέρασε ήταν τρεις.
Η Σχετικότητα , η Κβαντική Μηχανική και η Θεωρία του Χάους.
Η πρώτη βρήκε τη σχέση του χώρου με το χρόνο, η δεύτερη την αρχή της αιτιότητας και η τρίτη διερευνά την προβλεπτικότητα πως δηλαδή απο παρόμοιες αρχικές συνθήκες ή υποθέσεις μπορούν να προκύπτουν διαφορετικά συμπεράσματα. 
Η λέξη Χάος έχει πολλές έννοιες ανάλογα με τη χρήση.
Άλλο το χάος στη θρησκεία, άλλο στη φιλοσοφία και άλλο στο σήμερα.
Για την επιστήμη Χάος είναι η πολύ ευαίσθητη εξάρτηση της κίνησης  απο τις αρχικές συνθήκες. Η απρόσμενη μεταβολή στις αρχικές συνθήγκες είναι το στοιχείο του Χάους, δηλαδή της Αταξίας που εκδηλώνεται σε μια τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία. 
Χάος επομένως είναι η χαοτική κατάσταση που προκύπτει όταν μεταβληθούν κατ' ελάχιστο τα αρχικά δεδομένα ενός δυναμικού συστήματος.
Αλλά στη νέα θέση που θα οδηγηθεί το σύστημα απο έναν ''ελκυστή'' θα κατακαθίσει και θα παγιωθεί αλλά και πάλι η προβλεψιμότητας της νέας θέσης δεν προσδιορίζεται ή δεν εκφράζεται μόνιμα ή αιώνια ή ντετερμινιστικά (αιτιοκρατικά).
Έτσι η λέξη Χάος αφορά στην αταξία και την αστάθεια. 
Η αρχή της Απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας είναι βασικό αξίωμα της Κβαντικής Μηχανικής που διατυπώθηκε απο τον Heisenberg.
Σύμφωνα με αυτή την αρχή είναι αδύνατο να μετρήσουμε με απεριόριστη ακρίβεια τη θέση και την ορμή ενός σωματιδίου ταυτόχρονα.
-->[ Είναι γνωστό το πείραμα της γάτας του Σρέντιγκερ που είναι κλεισμένη σε κλειστό κλουβί με τροφή που περιέχει δηλητήριο και κανείς δεν μπορεί να πει αν η γάτα είναι ακόμη ζωντανή ή νεκρή ].
Σε αντίθεση με την αρχή της αιτιοκρατίας και σύμφωνα με την απροσδιοριστία υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται απο κάποια αιτία.
Και δεν αναφέρεται στην πιθανή ανικανότητα του ανθρώπου για παρατήρηση αλλά σε μια πραγματική ιδιότητα του φυσικού κόσμου πειραματικά τεκμηριωμένη.
Η ιδιότητα αυτή δεν παρατηρείται στην καθημερινότητα ή στον μακρόκοσμο, αλλά στον σωματιδιακό μικρόκοσμο.
Η κλασική μας φυσική βασίζεται στην αιτιοκρατία και παρατηρείται στην καθημερινότητα, αλλά ο μικρόκοσμος κυβερνάται απο την απροσδιοριστία.
Η επιστημονική διαμάχη και η προσπάθεια σύνδεσης των δυο συνεχίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου