Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Κράτος και Συστημική Εξουσία και Διαφθορά

Το Κράτος και η Βία ήταν αδέρφια  στην ελληνική μυθολογία. Τέσπα.
Κάποιος λέει δικάζεται στο Άργος γιατί δεν πήγε να ψηφίσει στις περασμένες εκλογές.
Κάποιος άλλος γιατί δεν είχε να πληρώσει ευτελές ποσό στο βωμό του Θεού Χρήμα.
Εγώ κι εσείς θα δικαστούμε γιατί μιλάμε και γράφουμε επώνυμα.

Στην κορυφή της πυραμίδας όμως δε βρέχει ποτέ.
Η Λερναία Υδρα των σκανδάλων και η σκανδαλολογία στη χώρα τα τελευταία χρόνια μας έχει καταστήσει ανοικτό λαϊκό δικαστήριο, όπου από τα βήματα του λόγου και τα καφενεία παρελαύνουν πολιτικοί και δικαστές, βιομήχανοι και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και χαρτορίχτρες.
Το ερώτημα κοινότυπο ‘’γιατί κανείς δεν τιμωρείται’’
Η απάντηση απλή.
Εξουσία δεν είναι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση.
Η Εξουσία έχει πολλούς πυλώνες έκφρασης και σε όλους τους πυλώνες έκφρασής της λειτουργεί ως εγκατάσταση συγκοινωνούντων δοχείων, με αποτέλεσμα η μια πλευρά να αναλαμβάνει δήθεν την κάθαρση του τμήματος που κατακεραυνώνει ή παραπέμπει η άλλη και να αμβλύνει έως και να αποσβένει τις συνέπειες, ώστε να έχει αυτοπροστατευθεί το σύστημα ως ενιαίος οργανισμός και να έχει τραφεί η λαϊκή ένδοια από τις οθόνες και τις φυλλάδες της ενημέρωσης.
Σε πέντε μέρες άλλωστε ξεχνάει ο έλληνας.
Ειδικά αν τον ταΐσεις από τα media με ποδόσφαιρο, σεξ και ίντριγκες εξουσίας.
Χάνεται.
Γελάει όμως κάθε γνωστικός όταν ο χ γιάπης δημοσιογράφος ωρύεται για τον απλό πολίτη κατακεραυνώνοντας την πολιτική πολυτέλεια, την ίδια ώρα που στέλνει κάποια εκατομμύρια ευρώ σε ελβετικές τράπεζες για πάρτη του.
Γελάει κανείς όταν ο χ πολιτικός παραπέμπει την υπόθεση στον ψ δικαστικό και το αντίθετο.
Η διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι οσμωτική πολιτική διαχείριση ενός πολυδαίδαλου συνόλου.
Σαφώς και υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις του κανόνα, οι οποίες είτε είναι ελάχιστες ώστε να μην είναι εμφανείς, είτε καταπνίγονται από το ίδιο το σύστημα και τον αυτοπροστατευτισμό του.
Ας καταλάβουμε ότι όπως όλα στη φύση έχουν διττή όψη, έτσι και η πολιτεία μας, το έθνος μας, η κοινωνία μας έχει δύο όψεις και δύο πρόσωπα και δύο αντιπαλότητες τελικά, που αν δε συγκεραστούν σε μια εύρυθμη οριζόντια και κάθετη δομή απλά θα καταρρεύσουν και μάλιστα ώριμα, νομοτελειακά και απότομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου