Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η παγκόσμια Κρίση είναι εδώ

Σήμερα η ανθρωπότητα συμπλήρωσε τα 7 δις κατοίκων στον πλανήτη σύμφωνα με το Al Jazeera και τα Ηνωμένα Έθνη με την επισήμανση του ορίου επισημαίνουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις χώρες που εντείνουν το δημογραφικό τους πρόβλημα με υπεργεννητικότητα.

Συνακόλουθο του υπερπληθυσμού είναι το πρόβλημα της επάρκειας σίτισης και υδροδότησης, που πιθανόν να αναφλεγούν ξαφνικά και με απρόοπτες άλλες συνέπειες.

Το οικονομικό πρόβλημα βέβαια κυριαρχεί και παραμένει ενορχηστρώνοντας όλα τα επιμέρους. 

Το οικονομικό πρόβλημα της αραβικής άνοιξης, απο τις παρατεταμένες εχθροπραξίες και τους βομβαρδισμούς, έρχεται να προστεθεί αθόρυβα στην παγκόσμια οικονομική κρίση τώρα που ο τύρρανος Καντάφι πέρασε στη λήθη.

Παράλληλα ο Άσσαντ της Συρίας αντιλαμβανόμενος πως έρχεται η σειρά του προειδοποιεί και απειλεί με ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής αν επιχειρηθεί επέμβαση της Δύσης στη Συρία.
Για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολη επικεντρώνει τα παγκόσμια βλέματα σαν βραδυφλεγής βόμβα.

Η πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση δεν αποφεύχθηκε με την Ευρωπαική Σύνοδο της 27/10 και  ουσιαστικά επέτεινε την κόντρα μεταξύ των κρατών και του ιδιωτικού κεφαλαίου (τραπεζών).
Σ' αυτό το σκληρό παιχνίδι εξουσίας οι τράπεζες πιθανόν να αρνηθούν ''διακριτικά ή μεμονωμένα'' κούρεμα χρέους 50%, επειδή κατέχουν ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας μεγαλύτερης αξίας απο την ''εθελουσία'' ζημία τους.
Η απόφαση θα κριθεί απο τις λεπτές ισορροπίες ισχύος μεταξύ Κρατών - Τραπεζών, σε μια εποχή που είναι καθαρά ορατό το ''διαζύγιο καπιταλισμού - δημοκρατίας''...

Εικόνες συνακόλουθες αυτής της διαμάχης Κρατών - Τραπεζών στην Ευρώπη, είναι η αναζήτηση κεφαλαίων στήριξης του EFSF εκτός ευρωζώνης, σε Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα με τις πρώτες να αποδέχονται και την τελευταία να το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό δεδομένου ότι μπορεί να ζητήσει  πολιτικά ανταλλάγματα σε μια τέτοια ''αληλλέγγυα'' χειρονομία.

Τίποτα λοιπόν δεν κρίθηκε.
Το πρόβλημα είναι εδώ, πιό σύνθετο και πιο διογκωμένο απο πριν, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και μόνο υπο το πρίσμα της παγκόσμιας θεώρησης των πραγμάτων μπορεί να ανιχνευθεί και να αναλυθεί.
'Αλλωστε οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για ανάγκη κατανόησης του κινδύνου που διατρέχει η χώρα απο τους έλληνες πολίτες, μόνο σε βαθύτερο σκεπτικισμό παραπέμπει ειδικά όταν αυτοί οι ''κίνδυνοι'' δεν κατονομάζονται.
Λέει χαρακτηριστικά [... η ελληνική κοινωνία δείχνει να απαντά µε λάθος τρόπο σε λάθος ερωτήµατα και να αγνοεί κρίσιµα δεδοµένα που απορρέουν από το συσχετισµό των δυνάµεων και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο...] και σε άλλο σημείο της συνέντευξης τονίζει την ανάγκη οργάνωσης της χώρας απο το μηδέν με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Αυτές οι διαστάσεις του θέματος : ''ελληνική και παγκόσμια κρίση'' προέκυψαν στο διήμερο 27 και 28/10 μεταξύ της ευρωπαικής συνόδου κορυφής και της ακύρωσης της παρέλασης στην Ελλάδα, που συμβολικά επανατοποθετεί σε μια νέα βάση διαπραγμάτευσης τον ελληνισμό με το παγκόσμιο αδιέξοδο γίγνεσθαι.

Παρότι το γεγονός ειδησεογραφικά προσπεράστηκε σαν ένα ακόμη φαινόμενο της ελληνικής παρακμής...

  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου