Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μασονία



Πίσω από την εντολή  audivide - tace 
( άκου – βλέπε -  σώπα) που είναι όρος και κανόνας τω μελών του Ελευθεροτεκτονισμού ή Μασονίας, όπως συνήθως λέγεται, κρύβεται μέχρι σήμερα ένα πέπλο μυστηρίου που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία οδηγώντας τη ενίοτε σε υπερβολές.

Μια κρυφή ομαδική δραστηριότητα που προϋπήρχε μόνο στη διάσταση του απλού Σιωνισμού, αλλά αναδιαμορφώθηκε ξεκινώντας ουσιαστικά από τη Γερμανία του 17ου αι. (Θεοσοφική Εταιρεία – Νέα Εποχή ) και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική και σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχηγοί κρατών, τραπεζίτες, δικαστικοί, γιατροί, πανεπιστημιακοί, στελέχη των εκκλησιών, έμποροι, δημοσιογράφοι κλπ στελέχωσαν και στελεχώνουν και σήμερα αυτές τις οργανώσεις με ένα κοινό χαρακτηριστικό : τη συμμετοχή στον έλεγχο της εξουσίας και της ισχύος σε τοπικό κρατικό ή διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Πράγματι η διείσδυσή τους σε κρατικούς και διεθνείς μηχανισμούς τους προσέδιδε και τους προσδίδει μια αλληλένδετη αφανή δύναμη, τέτοια ώστε να γίνονται ρυθμιστές των καταστάσεων σε αντίστοιχα επίπεδα.

Ο τρόπος αποδοχής, πίστης και προσήλωσης στους στόχους της οργάνωσης από τα μέλη, είναι κλασικός και αφορά στη θρησκευτικού τύπου αποδοχή ενός ευρύτερου πανανθρώπινου και ιδανικού κατ’ αυτούς σχεδίου.

Συνισταμένη είναι μια παραθρησκεία με στοιχεία επίκτητα και αναμεμιγμένα από όλες τις θρησκείες του κόσμου αρχαίες και νέες  με εξέχουσα την εβραϊκή, σαν ένα μίγμα παράδοσης, αποκρυφισμού, μυστικισμού και σαιεντισμού.
Αυτό βασίζεται στην αρχή του ότι όλες οι θρησκείες του κόσμου εμπεριέχουν ψήγματα της μιας απόλυτης αλήθειας του Ανώτατου Όντος.

Τα μέλη καλούνται να ακολουθήσουν τη μυστηριακή οδό της αναζήτησης της αλήθειας, η οποία στο διαρκή σχηματισμό και τη συνδιαμόρφωσή της θα διεκδικεί το αλάθητο και το απόλυτο που μεταφορικά αποκαλείται ''φως''.

Σαν ιδέα οργάνωσης πηγάζει από τα πρώτα γνωστικά μεταχριστιανικά τάγματα των Ναϊτών, των Ροδόσταυρων, των ισλαμικών Ασσασίνων, κλπ.
Σκοπός όλων αυτών ήταν να στρατολογούν επίλεκτα μέλη που θα αποδέχονται και άρα θα ακολουθούν τις εντολές και τους στόχους του τάγματος ή της οργάνωσης - στοάς.

Η οργάνωση είναι κατ’ επέκταση κοινοβιακού τύπου δεδομένης της αλληλεγγύης των μελών και διατηρεί ισότητα των μελών ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης στα πλαίσια μιας δομημένης ιεραρχίας.
Η διοίκηση διαμορφώνεται σε ιεραρχία με ανώτερους βαθμούς αυτούς του μεγάλου Δασκάλου, Πρωτομαϊστορα ή μεγάλου Ποντίφηκα.

Ο Εβραϊσμός και κυρίως των Εσσαίων, η Ίσιδα και ο Όσιρις, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, ο Πυθαγόρας, τα Καβείρια Μυστήρια, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Ιωάννης της Αποκάλυψης (πάτρωνες των χριστιανών μασόνων) κλπ, δημιουργούν μια τεράστια βάση γνωστικισμού και μυστηρίου ως χώρο προσωπικής έρευνας του μέλους μύστη και αναζητητή.

Κατά την παράδοσή τους η Αγία Στοά άνοιξε στην έρημο σε σκηνή με πρώτο προεδρεύοντα τον Μωυσή. Μετά στο όρος Μορία στη διάρκεια ανέγερσης του ναού του Σολομώντα με προεδρεύοντα τον Σολομώντα.
Στη συνέχεια η Βασιλική Στοά άνοιξε στα ερείπια του ναού του Σολομώντα και προήδρευσαν ο Ζουρεβάβελ, ο Χαγκάι κι ο Ιοσούας.

Από τότε μέχρι σήμερα και όπως διαμορφώθηκαν τα εσωτερικά τάγματα η πειθαρχία είναι αναφαίρετη προϋπόθεση της λειτουργίας τους.

Εβραίοι της διασποράς και Αγγλοσάξονες είναι οι κύριοι εκφραστές των ανώτατων μασονικών στοών, όπως η μεγάλη στοά της Ανατολής με έδρα το Λονδίνο και σύγχρονοι σχηματισμοί στοών είναι διάφοροι επώνυμοι όπως η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, το ΔΝΤ, η G7 και G20 κλπ.
Αυτό καθιστά πιο έκδηλη τη λειτουργία του ελευθεροτεκτονισμού που πλέον αναδιοργανώθηκε από τις επιμέρους κρυφές στοές σε γνωστές παγκόσμια οργανώσεις.

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου υπήρξε το κύριο χωνευτήρι των ιδεολογικών ρευμάτων που συνδιαμόρφωσαν ουσιαστικά τον ελευθεροτεκτονισμό με τον γνωστικισμό, το ταλμούδ, την καβαλλά, την κλείδα του Σολομώντα, μαζί με την ελληνοαιγυπτιακή πρόσμιξη του Τρισμέγιστου Ερμή.

Σκοπός του μέλους - μύστη είναι να ανακαλύψει πίσω από τις γραφές και τις παραδόσεις το κρυμμένο μυστικό της αλήθειας, εφόσον κατά παραδοχή τα εγγραμμένα αφορούν επιφανειακά τον απλό λαό.

Έτσι ο μασονισμός έχει μορφή θρησκείας αφού διαθέτει διδασκαλίες, δόγματα, πίστη, ιερατεία και τελετουργίες, αλλά δεν αποτελεί ακριβώς θρησκεία αφού δέχεται πως :
ανώτατη δύναμη είναι ο μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος με θεοσοφική αποδοχή από κάθε μέλος, δηλαδή σε μια αυτοδιαμορφούμενη θρησκευτικότητα και μάλιστα στη βάση της επικαλούμενης αυτογνωσίας μέσα από τη διαδικασία εύρεσης της αλήθειας.

Έτσι διαρκώς παράγονται διάφορες θεωρίες και απόψεις ως προϊόντα μυστικιστικής έρευνας στις αλληγορίες ή τους κώδικες των γραπτών κάθε πολιτισμού και παράδοσης, τα οποία αναδιαπλάθουν τις εκάστοτε δοξασίες.

Περισσότερο αυτή η διαδικασία αναζήτησης και η προσπάθεια διαφύλαξης της εκλεκτικότητας του αντικειμένου και των μελών του, είναι οι λόγοι που οδηγούν στην μυστική οργάνωση και όχι η σατανική επιβουλή καθετί καλού, όπως φαντάζεται η λαϊκή άποψη.
Όσον αφορά στην εμπλοκή της στην εξουσία, η ίδια η ωμή πραγματικότητα καταδείχνει πως η εξουσία δεν είναι υπόθεση όλων ή των πολλών. 

Αντίπαλο δέος για την μασονία δεν υπάρχει εφόσον ο εκάστοτε αυτοπροσδιοριζόμενος ''αντιτεκτονισμός'' δεν είναι παρά μια ανταγωνιστική στοά...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου