Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα που περιστρέφεται

Οι αρχαίοι ναοί δεν ήταν απλά κτίσματα λατρείας, αλλά και μαθηματικές και αστρονομικές αποτυπώσεις δηλωτικές της σχέσης του ανθρώπου με το άπειρο και της γης με τον ουρανό του σύμπαντος. Ένας τέτοιος εντυπωσιακός ναός είναι αυτός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες της Ηλείας.

Οι πρώτες περίεργες ενδείξεις προέκυψαν από σχετική έρευνα του αρχαιολόγου Cooper, ο οποίος το 1972 έκανε κάποιες τομές στα θεμέλια του ναού.Αυτό που ανακάλυψε είναι πως ολόκληρο το οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε μια ασυνήθιστη υπόγεια βάση.

Στην ανατολική πλευρά του ναού υπάρχει, σε βάθος δύο μέτρων, ένα στρώμα προσεχτικά λαξευμένου βράχου, με κλίση προς το νότο.
Πρόκειται για ένα κεκλιμένο επίπεδο, δηλαδή.
Στη νότια πλευρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.Εκεί ο ναός ¨κάθεται¨ πάνω σε φερτά υλικά, σε αναρρίμματα και συγκεκριμένα σε ένα στρώμα από κιτρινωπό πηλώδες χώμα και βότσαλα θαλάσσης.

Το αποτέλεσμα
Ολόκληρος ο ναός ¨γλιστράει¨ και περιστρέφεται αργά γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα στην νοτιοανατολική γωνία του.
Για να διευκολυνθεί αυτή η περιστροφή και να αποσβένονται οι κραδασμοί, ολόκληρη η βάση του ναού είναι κατασκευασμένη από αλλεπάλληλα στρώματα πλακών που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδετήρες γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μόλυβδος.

Γιατί όμως να έχει κατασκευαστεί έτσι ο ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες; Σίγουρα δεν είναι τυχαίο συμβάν, αλλά ούτε και κατασκευαστικά αβλεψία. 
Κατά την άποψη του μαθηματικού Στέλιου Πετράκη, ο ναός γλιστράει και περιστρέφεται, όπως διαπιστώνουν οι αρχαιολόγοι, όχι τυχαία, αλλά σκόπιμα.Πρόκειται για ένα προσεκτικά προμελετημένο επίτευγμα των αρχαίων κατασκευαστών του.

Η ιδιότυπη βάση του ναού κατασκευάστηκε αφού προηγουμένως υπολογίστηκαν πολύ προσεχτικά το βάρος του και η γωνία στροφής του, έτσι ώστε μέσα σε έναν χρόνο να ¨μετακινείται¨ κατά 50 πρώτα και δύο δεύτερα της μοίρας.
Όμως 50,2 δεύτερα της μοίρας είναι η τιμή ετήσιας μετάπτωσης των ισημεριών!

Το αποτέλεσμα είναι η ¨ολίσθηση¨ προς τα πίσω του βόρειου πόλου του ουρανού. Αυτήν την μεταβολή την είχαν υπολογίσει ακριβώς οι αρχαίοι κατασκευαστές του ναού και γι αυτόν το λόγο είχαν διαμορφώσει έτσι τα θεμέλια του, ώστε να μπορεί να περιστρέφεται και να παρακολουθεί στο πέρασμα των αιώνων τη μετάπτωση των ισημεριών.

Σύμφωνα με τους μαθηματικούς και αστρονομικούς υπολογισμούς του λοιπόν, ολόκληρος ο ναός περιστρέφεται συμπεριφερόμενος σαν μια ¨συσκευή¨ παρατήρησης του ουράνιου θόλου και συντονισμού της με το άστρο του Βορρά, τον Πολικό Αστέρα.

Την εποχή που χτίστηκε ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο Πολικός Αστέρας ήταν ο Α' του αστερισμού του Δράκοντα. Στο διάστημα των χιλιετιών που κύλησαν και λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, που αναφέραμε, τη θέση του Πολικού Αστέρα κατέλαβε ο Α' της Μικρής Άρκτου.

Ο άξονας του, όπως διαγράφεται από τον προσανατολισμό του και από τις πλάκες του δαπέδου, είναι στραμμένος προς τον ουράνιο Βορρά. Πριν από 2400 χρόνια έδειχνε τον Α' του Δράκοντα. Σήμερα θα έπρεπε να ¨δείχνει¨ τον Α' της μικρής άρκτου. Και αυτόν δείχνει.

Το Ιερό του Απόλλωνα στις Βάσσες του Νομού Ηλείας, είναι άλλο ένα εξαίσιο οικοδόμημα, που αποδεικνύει την βαθιά γνώση των αρχαίων Ελλήνων που συνδέει την γη με το σύμπαν…Οικοδομήθηκε το 430-410 π.χ, και ο αρχιτέκτονας του ήταν ο γνωστός Ικτίνος που μαζί με τον Καλλικράτη επιμελήθηκαν την κατασκευή του Παρθενώνα.

Ένα επιπλέον περίεργο είναι πως και οι δυό αυτοί αρχιτέκτονες ενώ ανοικοδόμησαν σε αρχαία Αθήνα και αρχαία Φιγαλεία, τα δύο  αυτά περίφημα έργα τους είναι δωρικού τύπου και όχι ιωνικού … Εδώ υπεισέρχεται το στοιχείο της στυγνής, απλής και αντίστοιχης με το κατασκεύασμα, γεωμετρικής ανάγκης του έργου τους… 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου